Inspirace na první podzimní víkend

24. září 2014 v 1:24 | Bára |  O jídle a jiných neřestech
Ať už víte nebo ne, rozhodla jsem se přibrat. Ne, takhle to nerada nazývám. Rozhodla jsem se jíst jako normální člověk, alespoň třikrát až šestkrát denně.To je lepší.
V sobotu jsme jeli do Frankenmuthu, kde jsem nasála podzimní náladu a tehdy jsem prohlásila tu osudnou větu - zítra vařím. (musím podotknout, že vařím teprve dva měsíce, takže jsou to spíš takové pokusy) Jelikož nejsem jediný člověk, co u nás doma podstoupil takovýmto rozhodnutím (někteří mají toiž úplně opačný problém), byli všichni nadšeni. Bude totiž plný masa a zeleniny. Samé zdravé a dobré věci.

Po Americku by to bylo něco na způsob Beef Stew, ale já se můj recept rozhodla zmyslet trošku jinak, takže to nazývám originálně :

Hovězí šlichta na bylinkách se zeleninou.

Super podzimní jídlo, jelikož se teď skoro všechno sklízí - brambory, mrkev, celer, rajčata, krávy i bylinky.

Co je potřeba?
kilo hovězího (jestli se mi jediná věc na Amících líbí - je to luxusní hovězí maso!!!!)
2 mrkve
5 středněvelkých brambor
1-2 řapík celeru (já ho nemám ráda, dala jsem pouze jeden)
cibule, aspoň 2 stroužky česneku
2 rajčata
dochutíme tymiánem, majoránkou, paprikou, trochu chili prášku, a nesmím zapomenout na čerstvou petržel
mouku na zahuštění


Postup
Maso se tradičně osmaží na oleji a cibuli. Přidáme česnek, zasypeme sladkou paprikou, přiměřeně chili. Zalijeme vývarem (bujón postačí), vaříme až dvě hodiny na mírném ohni. Mezitím si připravíme domácí "konzervovaná rajčata", "kečup"..říkejte si tomu jak chcete. Dvě velká rajčata nakrojíme a ponoříme do vroucí vody, dokud se slupka nezačne slupovat. Dopřejeme ledovou lázeň, oloupeme a nakrájíme na kostky. Připravíme si i mrkev, celer a brambory. Když už je maso měkké, přidáme do něj zeleninu a vaříme dalších 25-40 minut. Dochutíme (víc nahoře) Na posledních 15 minut jsem to ještě zahustila moukou. Nandejte na talíř a HOTOVO!

Tak akorát to pálilo na jazyku - zahrátí do studeného podzimního dne, zelenia se krásně rozpadala na jazyku a i přesto, že celer ráda nemám, vyvařený tomu dodal správný říz!


No a co rozkládá maso rychleji než ananas? Snad už jen kyselina sírová.


A příště hovězí na víně se švestkami! (co já si to jen vymýšlím za kombinace, nechápu...)

Vaše Bára <3
 


Anketa

Jak ses včera měl/a Ty?

Šlo to 31.8% (88)
Hrozně 18.4% (51)
Měla jsem se úplně super 21.3% (59)
Tak normálně 28.5% (79)

Komentáře

1 stuprum stuprum | Web | 24. září 2014 v 11:11 | Reagovat

Ananas je mňamka, jím ho vždycky když na něj mám penizky. :-P

2 *Vanessa *Vanessa | Web | 24. září 2014 v 15:51 | Reagovat

ten ananas vypadá dobře :)

3 Charlotte Charlotte | Web | 24. září 2014 v 16:00 | Reagovat

jo to já taky se snažím přibrat.. :D
mimochodem vypadá to dost lákavě ..:) mám z toho až hlad:D

4 Rezzy Rezzy | Web | 24. září 2014 v 16:12 | Reagovat

Vypadá to úžasně :-) Skvělý podzimní recept!
Děkuji za milý komentář :-) Jinak doufám, že už jsi přišla na trochu jiné myšlenky. Ten poslední článek byl docela depresivní...

5 Klár - 13let. Klár - 13let. | Web | 24. září 2014 v 18:07 | Reagovat

ehh, hned bych si to s toho obrázku vzala,mňamkyy :3

- díky za recept, nejsem sice extra úžasný kuchtík, ale třeba to zkusím:D

6 homoleninus homoleninus | Web | 24. září 2014 v 19:00 | Reagovat

To vypadá dost dobře. Škoda že mě při podzimních změnách chytla nálada na co největší omezení masa! Teď toho snad lituju nebo co :D

7 steel32 steel32 | Web | 24. září 2014 v 19:36 | Reagovat

tak hodně štěstí s přibíráním :D ti klidně dám nějaký ty svoje špeky jestli chceš :DDD ne, sranda, já si je necham, byla by mi zima :D
a ten recept vypadá fakt dokonale, musim zkusit! :O

8 Luci Luci | E-mail | Web | 24. září 2014 v 19:41 | Reagovat

vypadá to skvěle :O že bych taky zkusila vařit? :D na další jsem zvědavá :))

9 Ta "neviditelná" :) Ta "neviditelná" :) | Web | 24. září 2014 v 20:27 | Reagovat

páni ty jsi hotová šéf kuchařka :) já zeleninu nejím, ale moje sestra která j miluje, tý ten recept rozhodně doporučím!:) máš samé super nápady na vaření :) rozhodně ti držím palce se zdravou výživou, dobrá to věc :) ale na obrázku to vypadá jako mňamka :O :))

10 Vendy Vendy | Web | 25. září 2014 v 0:16 | Reagovat

To vypadá trochu jako guláš, ale trochu jinak. Rozhodně to musela být mňamka! Hovězí mám ráda, akorát že je nekřesťansky drahé.
Ananas byl jako dezert? :-)

11 without-problem without-problem | Web | 25. září 2014 v 2:29 | Reagovat

[6]: To bych si dovolila odhadnout spíš na léto, než na podzim, kdy tělo potřebuje všechny živiny na zimu, ale hodně štěstí! ;-)

[10]:Bohužel, ale taky to není věc, kterou by člověk měl denně, že jo... Ananas byl jako dezert, ano. :-) Strašně mi chutná tepelně upravený, není tak agresivní. ;-)

12 Ko Ky Ko Ky | Web | 25. září 2014 v 2:43 | Reagovat

je mu 19 měsíců:) tak to máš na nějakou dobu od toho vystaráno, že? :D

13 Ko Ky Ko Ky | Web | 25. září 2014 v 2:44 | Reagovat

To vypadá lákavě,až budu mít více času, tak to určitě zkusím. :-)

14 Barlie Barlie | Web | 25. září 2014 v 18:05 | Reagovat

Tak to jsi dobrá! Já se taky snažím jíst pětkrát až šestkrát denně, ale já bych teda spíš radši zhubla :D (já totiž jedla ještě víckrát ehm :D)
Ale vypadá to moc dobře, musíš umět dobře vařit! :)

15 Mariiis_N Mariiis_N | Web | 25. září 2014 v 18:25 | Reagovat

vypadá to pěkně, určitě to někdy zkusím :-)

16 Vivi Vivi | Web | 25. září 2014 v 19:25 | Reagovat

Je pekné, že ťa tak varenie nadchlo a jedlo vyzerá výborne:) Určite chutí ešte lepšie.
A hovädzie na vine so slivkami? Netradičná kombinácia ale určite sem daj potom recept:))

17 cincina cincina | Web | 25. září 2014 v 19:47 | Reagovat

Vypadá to lákavě, a dala bych si to kromě toho masa:D Protože tenhle typ masa nejím:D

18 Klein. Klein. | Web | 26. září 2014 v 15:26 | Reagovat

Věřím že to musí chutnat opravdu perfektně. :)

19 Vendy Vendy | Web | 29. září 2014 v 21:05 | Reagovat

[11]: Grilovaný ananas, to jsem zatím nezkoušela. Asi zkusím najít ten stolní grilík, co jsem si kdysi koupila... a udělám pokus. Ananas mi chutná i syrový, vůbec mi nepřipadá agresivní, ale musí být dobře zralý (aspoň na naše podmínky, prý když jíš ananas přímo tam, kde roste, je to fantastická chuť) :-)

20 without-problem without-problem | Web | 1. října 2014 v 3:13 | Reagovat

[19]: To by nebylo vůbec marné zkusit..myslím ten úplně čerstvý ananas ;-)

21 Lóra Lóra | Web | 8. listopadu 2014 v 12:34 | Reagovat

vyoadá to dobře

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.